Къща за гости Гешова къща

ПРЕДЛАГАМЕ ВИ: 2 стаи с менсофи за двама и 1 стая с 2 единични легла. Всяка стая разполага с телевизор и самостоятелен санитарен възел. Отоплението в спалните е с електрически конвектори. В кухнята и барбекюто на двора можете да покажете кулинарните си умения. Във всекидневната има печка на дърва и цифрова телевизия (Булсатком). Има удобно място за паркиране (до къщата се стига по асфалтиран път). ИСТОРИЯ НА КЪЩАТА: Първите известни обитатели на къщата са сем. Джорови от края на 18 в. Дъщеря им пра-прабаба Мария Жечевица е героиня на Й.Йовков от разказа му “Божура”. Къщата не е запазена. Помни се, че имала дюкян към улицата, даван под наем на Стефан Йовков (бащата на писателя). По-късно, когато баба Мария се омъжва, им става съседка. Навярно затова Йовков добре я помни и подробно я описва : “ – Няма да го бъде, не ! – говореше една и Божура позна Жечевица. Тая, която винаги носеше голям здравец на ръченика си и много знаеше. - Няма да го бъде, помнете ми думата. Не други, а Хаджи Вълчо ще даде дъщеря си на тогоз пиения Василча ! ” Семейството се изселва неизвестно къде. Къщата е продадена. През 1968г. родителите ми случайно я купуват. Отново става собственост на потомци от фамилията.Името си къщата получи по прякора на баща ми. Всички килими,китеници и възглавници са ръчно изработени от майка и бабите ми. В ЖЕРАВНА МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ: къщи-музеи: "Йордан Йовков"; "Руси чорбаджи" с експозиция "Бит и култура през Възраждането"; "Сава Филаретов" с експозиция "Историята на Жеравна" художествената галерия и църковен комплекс "Св.Николай" В РАЙОНА МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ ОЩЕ : гр. Котел Галатанското училище с изложба на котленски килими, ръчно тъкани икони и картини и да послушате народна музика в изпълнение на преподаватели от музикалното училище. Природо-научен музей Етнографски музей – Кьорпеевата къща Музей на Котленските Възрожденци с. Медвен Къща-музей на Захари Стоянов

Стандартна оферта
 Тип настаняване  01.01 - 31.12    
 Двойна стая  20    

Посочените цени са в BGN, на база BO - само нощувка.

ПРЕДЛАГАМЕ ВИ:
2 стаи с менсофи за двама и 1 стая с 2 единични легла. Всяка стая разполага с телевизор и самостоятелен санитарен възел. Отоплението в спалните е с електрически конвектори.
В кухнята и барбекюто на двора можете да покажете кулинарните си умения.
Във всекидневната има печка на дърва и цифрова телевизия (Булсатком).
Има удобно място за паркиране (до къщата се стига по асфалтиран път).
ИСТОРИЯ НА КЪЩАТА:
Първите известни обитатели на къщата са сем. Джорови от края на 18 в. Дъщеря им
пра-прабаба Мария Жечевица е героиня на Й.Йовков от разказа му “Божура”.
Къщата не е запазена. Помни се, че имала дюкян към улицата, даван под наем на Стефан Йовков (бащата на писателя). По-късно, когато баба Мария се омъжва, им става съседка. Навярно затова Йовков добре я помни и подробно я описва :
“ – Няма да го бъде, не ! – говореше една и Божура позна Жечевица. Тая, която винаги носеше голям здравец на ръченика си и много знаеше.
- Няма да го бъде, помнете ми думата. Не други, а Хаджи Вълчо ще даде дъщеря си на тогоз пиения Василча ! ”
Семейството се изселва неизвестно къде. Къщата е продадена. През 1968г. родителите ми случайно я купуват. Отново става собственост на потомци от фамилията.Името си къщата получи по прякора на баща ми. Всички килими,китеници и възглавници са ръчно изработени от майка и бабите ми.
В ЖЕРАВНА МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ:
къщи-музеи: "Йордан Йовков"; "Руси чорбаджи" с експозиция "Бит и култура през Възраждането"; "Сава Филаретов" с експозиция "Историята на Жеравна"
художествената галерия и църковен комплекс "Св.Николай"
В РАЙОНА МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ ОЩЕ :
гр. Котел
Галатанското училище с изложба на котленски
килими, ръчно тъкани икони и картини и да
послушате народна музика в изпълнение на
преподаватели от музикалното училище.
Природо-научен музей
Етнографски музей – Кьорпеевата къща
Музей на Котленските Възрожденци
с. Медвен
Къща-музей на Захари Стоянов